Dennis van Baaren, sociaal werker bij Servanda, Stichting Welzijn Hardinxveld-Giessendam, is als eerste officieel geregistreerd in het register Sociaal Werkers (in het werkgebied W&MD). Een gesprek met hem over het belang van beroepsontwikkeling in een ‘lastig’ beroep in een werkveld dat continu in beweging is.
Wat doe je als sociaal werker?
Dennis: “De meeste tijd help ik mensen die financiële problemen hebben. Samen met twee collega’s en een aantal vrijwilligers bieden we hulp die gericht is op preventie. Maar in de praktijk is problematiek eigenlijk al te zwaar om het nog te hebben over preventie. Ik doe vooral de intake en kijk wie van ons dan het beste kan ondersteunen. Daarnaast ben ik ambulant jongerenwerker.”
Je bent als eerste officieel geregistreerd in het Register Sociaal Werkers. Een mijlpaal?
Dennis (met een glimlach): “Nou… ja natuurlijk, maar het is ook een beetje toeval. Op mijn werk is het voor ons verplicht om ons te registreren. De organisatie laat ermee zien dat er wordt gewerkt aan kwaliteit. Maar los daarvan. Het is ook belangrijk om als beroepsgroep aan je ontwikkeling te werken.”
Voor de beroepsgroep of voor het individu?
Dennis: ”Allebei. Zelf vind ik het belangrijk voor mijn dagelijkse werk dat ik op de hoogte ben van actuele ontwikkelingen in het veld. En voor als ik een keer een andere baan zou willen. Maar het is ook belangrijk dat we als sociaal werkers laten zien dat sociaal werk een vak is.”
Wat doe jij aan beroepsontwikkeling?
Dennis: “Ik heb altijd veel stagegelopen en verschillende functies gehad. Daar heb ik ontzettend veel praktijkervaring opgedaan. Dat geeft je een brede blik, het leert je nuanceren. En sinds september volg ik een master social work in Nijmegen. Het mooie daar is dat al mijn studiegenoten sociaal werker zijn met een andere achtergrond. En dat de wetenschappelijke basis van sociaal werk echt het fundament legt onder het beroep. Dat verbindt sociaal werkers. Het is toch een hele diverse beroepsgroep. Met allemaal mensen die iets anders doen, verschillende werkgebieden.” (nadenkend) “Dat is ook wel meteen de vraag hè? Kun je al die verschillende mensen wel onder één beroepsgroep brengen? Hoe versterk je een beroepsgroep als je zoveel diversiteit hebt?”
Beroepsregistratie is een middel dat sociaal werkers kan helpen om zich te blijven ontwikkelen. Hoe kijk jij daar tegenaan?
Dennis: “Voor mezelf, ik ben al gestart met de master voordat ik me ging registreren. Dus ja, ik vind beroepsontwikkeling echt belangrijk. Soms vraag ik me wel af of de beroepsgroep op registratie zit te wachten… terwijl eigenlijk, als je erover nadenkt… de redenen om het niet te doen: te druk, te zware workload, te complexe problematiek… dat zijn ook de redenen om het juist wel te doen. Om die complexiteit, en al die veranderingen aan te kunnen, om mee te komen. Je moet op de hoogte zijn en kennis hebben van wat in je werkveld speelt.”
Als je je registreert dan onderschrijf je ook de Beroepscode voor de sociaal werker. Denk jij dat die van waarde kan zijn in je werk?
Dennis: “Dat denk ik wel. Zeker met al die verschillende achtergronden in ons team.” (Hij somt op: jurist, onderwijs, maatschappelijk werk, wmo-consulent, sociaal pedagogisch werker, beeldend therapeut, sportcoach). “Als je dilemma’s bespreekt met elkaar dan leer je van elkaar, van alle verschillende inzichten en kennis. Je hebt meerdere invalshoeken om naar een lastige situatie te kijken. Het is mooi als je dan ook nog een beroepscode hebt die je met elkaar deelt. Dat je die erop kunt naslaan. We doen het nog niet bewust, maar het is beslist de moeite waard om daar met collega’s tijd aan te gaan besteden.”
Registreren in het register Sociaal Werkers: doen?
Dennis: “Voor de beroepsgroep: ja. Je zet jezelf op de kaart. Als individuele sociaal werker zal het verschillen. Het hangt af van waar je staat en wat je wilt. Voor je eigen groei en mogelijkheden op de arbeidsmarkt is het sowieso waardevol. Het is een praktisch hulpmiddel. Bijvoorbeeld bij functioneringsgesprekken of als je je loopbaanbudget goed in wilt zetten. Beroepsregistratie en het nieuwe beroepscompetentieprofiel kunnen daar wel bij helpen.” (Toont de cirkel met beroepscompetenties van sociaal werkers op zijn mobiel.) “Dat profiel geeft ook houvast, als je twijfelt kan het je weer bewustmaken: dit is wat ik doe, hier doe ik het voor!” (lachend) “Dan heb je ook meteen een reflectieactiviteit voor je registratie.