Als sociaal werker sta je soms voor lastige ethische situaties. Bijvoorbeeld als het gaat om het delen van informatie over een cliënt of inwoner.
In dat geval geeft de beroepscode steun. De code schrijft niet voor wat je wel of niet moet doen. Maar de normen in de code geven wel richting voor het maken van een afgewogen keuze.
Ben je geregistreerd in het register Sociaal Werkers bij Registerplein dan maak je zichtbaar voor inwoners en opdrachtgevers dat je de beroepscode onderschrijft. En loop je tegen een ethisch dilemma aan dan kun je de hulp inroepen van de ethische commissie. Vaak - maar niet altijd - gaat het om een ‘beroepsethisch dilemma’. In onderstaande animatie leggen we je kort uit de Beroepscode voor de sociaal werker is en wat je eraan hebt.
Wil je meer weten over wat een beroepsethisch dilemma is, hoe je het herkent en wat je dan het beste kunt doen? Bekijk dan hier het filmpje Introductie Beroepsethiek in sociaal werk door Froukje Weidema.
Tip: bekijk bovenstaand filmpje eens samen met je collega’s, bijvoorbeeld tijdens een overleg. Aan het einde van het filmpje is een handig stappenplan opgenomen waar jullie meteen mee aan de slag kunnen.
Bekijk hier de beroepscode voor de sociaal werker.
Andere beschikbare beroepscodes in het sociaal domein zijn: