beroepsontwikkeling van sociaal werkers

Lezing van Froukje Weidema trainer Moreel Beraad

“Vaak denken mensen bij ethiek aan grote, zware vraagstukken als abortus of euthanasie.” Hiermee begon Froukje Weidema haar lezing over beroepsethiek in sociaal werk. Om haar publiek daarna uit te leggen dat sociaal werkers iedere dag ethische dillema’s tegenkomen. Zoals: wat doe je met een zorgmijder die een gevaar vormt voor zichzelf? Kun je hulp opdringen? En, hoever mag je dan gaan?

Samen met Froukje ging het publiek het proces in van besluitvorming bij een ethisch dilemma. In kleine stappen werd zichtbaar hoe belangrijk het is om goed te kijken naar de feiten. En om te blijven beargumenteren: waarom maak ik nu deze keuze? De boodschap: er is geen goed of fout, twijfelen over keuzes is een blijk van professionaliteit, en … doe het niet alleen! Maak bij ethische dilemma’s juist gebruik van collega’s en andere betrokkenen. 

Deze interactieve lezing was een introductie op beroepsethiek. Dankzij gastorganisatie Rijnstad konden Froukje Weidema, CNV Zorg & Welzijn en Sociaal Werk Versterkt de lezing op 23 november 2018 aanbieden. Op de website van Sociaal Werk Versterkt vind je een interview met Froukje Weidema. Begin volgend jaar verschijnt hier ook een korte film met haar over beroepsethiek.