beroepsontwikkeling van sociaal werkers

Jongerenwerker worden? Wat doet een jongerenwerker eigenlijk, en wat moet je dan voor opleiding volgen?

TIP: elke basisschool en middelbare school besteedt op enig moment aandacht aan 'later', en 'beroepskeuzes'. Leg zelf actief contact en bied aan om te komen vertellen wat werken in het sociaal domein inhoudt. Deze aflevering, en meer afleveringen uit de serie 'Later als ik groot ben' bieden een mooi startpunt voor voorlichting.

“Later als ik groot ben…” 

Dit is het televisieprogramma van RTL4 waarin Jochem van Gelder met stoere en ambitieuze kinderen uit groep 7 en 8 op pad gaat om te onderzoeken of hun droombaan bij ze past en welke opleiding ze daarvoor moeten volgen. Op 26 en 27 oktober was de aflevering over 'Jongerenwerker worden' te zien.

Aflevering: De Jongerenwerker; op pad met Joelle

Joelle is ontzettend zorgzaam en staat altijd voor iedereen klaar. Als er ruzies zijn op het schoolplein dan doet ze alles wat ze kan om het op te lossen. Om later als een echte jongerenwerker aan de slag te kunnen, bezoekt ze samen met Jochem de opleiding Social Work. Ook mag Joelle een dagje meelopen met Youssef el Bahri van sociaalwerkorganisatie Dock. Hij werkt als jongerenwerker in de wijk Crooswijk in Rotterdam. Als een ware jongerenwerker gaat Joelle aan de slag en helpt ze de jongeren met hun problemen.

Vertel wat jongerenwerkers doen! Promoot het vak

Ook werkgevers uit sociaalwerkorganisaties moeten actie ondernemen om meer mensen te inspireren om als sociaal werker te gaan werken.

Wat doen werkgevers rond werken in de sociale sector?

Sociaal Werk Nederland is betrokken bij de overheidscampagne Ik Zorg-dat, waarmee de rijksoverheid het werken in zorg en welzijn op de kaart zet, samen met de sectoren zelf.
Naast landelijke campagnes vraagt dat ook iets van de organisaties lokaal, regionaal. Sociaalwerkorganisaties, sociaal werkers, jongerenwerkers kunnen deze aflevering gebruiken om bv op basisscholen uit leggen wat jongerenwerk is en doet. 

Deze aflevering is medegefinancierd door Sociaal Werk Nederland, Platform Sociaal werkt, en de lidorganisaties Dock, HEFgroep en JOU Utrecht. Met dank aan het team van DOCK, Rotterdam Crooswijk, en Marco Bijl van de Hogeschool van Amsterdam.

Bron: Sociaal Werk Nederland